Kuusamon Koru ja Kello

Kuusamon Kirves

Kalevalakoru Kuusamon kirves myynnissä meillä!

Kirveen luonne on kaksijakoinen. Kirves on työkalu, mutta myös vahva kulttiesine. Aikoinaan se oli taivaanjumalten merkki, joka heijasti jumalten valtaa voittaa vääryys ja antaa turvaa. Uskotaan, että kirves sisältää jumalten voiman. Ehkä huomaat sen, kun kannat tätä korua. Kuusamon kirveen esikuva on peräisin Kuusamon Lämsänkylästä ristiretkiajalta 1050-1150 jKr.

Kuusamon kirves löytyi 1953 Lämsänkylästä, Kuusamosta

Kuusamossa, Lämsänkylän suunnalla, Joukamojärven ja Kuurnajärven välisellä kannaksella tehtiin syksyllä 1953 tietä. Lokakuun 5. päivänä työmaalla töissä olleen Arvo Määtän lapio osui satoja vuosia vanhaan hopea-aarteen kätköpaikkaan, josta paljastui hopeinen kaulariipus käätyineen, neljä 15-17 cm mittaista hopeista kaularengasta, kaksi rannerengasta sekä kolme hopeasolkea.

Myöhemmin korujen alkuperä ja kätkemisajankohta ajoitettiin vuosille 1050 - 1150 jkr. Korujen valmistuspaikka on koristelun perusteella arvioitu olleen Virossa, Novgorodilla, Inkerinmaalla tai Karjalassa. Itse kätkö on ollut todennäköisesti jonkun seudulla liikkuneen kauppamiehen tai paikallisen lappalaisen jälkeensä jättämä.

Suomessa tunnetaan puolenkymmentä vastaavanlaista hopea-aarretta, joista yhtä lukuunotamatta, kaikki on löydetty Kuusamosta tai Sallasta. Koostumukseltaan muut löydöt ovat olleet vaatimattomampia, joten tätä ns. Lämsän aarretta pidetään kokonaisuudessaan eräänä merkittävimmistä Suomesta löydetyistä rautakautisista löydöistä. Nykyisin tätä alkuperäistä aarretta säilytetään Suomen kansallismuseossa.

Nykymuotoinen Kalevala Korun Kuusamon Kirvestä on valmistettu jo 1970 -luvulta lähtien, Kuusamo seura ry:n esitettyä vuonna 1974 Kalevala -Korulle alkuperäisen kokoisen ja näköisen riipuksen valmistamista. Näin tapahtuikin ja koru herätti välittömästi suurta huomiota.

Alkuperäisen mallin mukaisen ja ennen muuta kokoisen korun valmistaminen osoittautuikin kuitenkin sikäli hintavaksi valmistaa, että päädyttiin tekemään kevyempi ja pienempi versio tästä kansallisaarteesta.

Osta itsellesi tämä perinteikäs koru, jonka arvo säilyy!

Kuusamon Kirves

Kalevalakoru Kuusamon kirves myynnissä meillä!

Lue lisää... Kuusamon Kirves  

Aukioloajat

ma - pe 10-18

la 10-14

 

--------------------------

Puh. (08) 85 37 36
Fax (08) 85 30 74